НАУЧНИ СВЕДЕНИЯ

Цитатите по-долу са от научни статии, които намерихме и преведохме за вас.  

 

Учените продължават да изследват ефекта на Сладкия пелин върху раковите клетки. Според статията публикувана в Тенденции във Фармакологични науки ( Trends in pharmacological sciences – www.cell.com) , артемизинът може да бъде полезен за лечение на левкемия и рак на:

 • дебело черво
 • гърдата
 • бял дроб
 • панкреас

Той може също да забави растежа на раковите клетки на яйчниците и да излекува рак на дебелото черво. Артемизинът се счита за безопасен. Най-вероятно причинява по-малко странични ефекти, отколкото много други лечения на рака.

Някои учени вярват, че Сладкият пелин може да помогне за лечение на:

 • хемороиди
 • запек
 • лошо храносмилане
 • диария
 • болки в ставите
 • настинки
 • циреи

Доказано е, че артемизинът има противогъбични и антивирусни свойства . В резултат на това може да помогне лечение на различни състояния, такива като :

 • хепатит В и С
 • херпес
 • грип
 • други вирусни инфекции

Артемизинът има противовъзпалителни ползи, които биха могли да бъдат полезни за лечение на възпалителни и автоимунни заболявания. Например той може да помогне за лечение на симптомите на множествена склероза.

http://healthline.com Линк


 

По необходимост хората се борят срещу паразити , от когато историята съществува . Чудно ли е тогава , че при много традиционни билки и подправки са били намерени мощни антибактериални или антимикробни ефекти?

Най- широко изследван е Artemisia annua ( Сладък пелин ). - растение, което произвежда лактон артемизимин, което е в основата на един клас от анти-маларийни съединения широко използвани в Азия и Африка .

Смята, че артемизинът дължи своите анти-протозойни ефекти на съдържание на ендопериксиди, които убиват паразити чрез окисление .

 Dr. Galland's PillAdvised Линк


Артемизининът инхибира пролиферацията и предизвиква силен Г1 клетъчен цикъл на култивирани MCF7 клетки, естрогено – чувствителни човешки ракови клетки на гръдата, които представляват рак в ранен стадий и ефективно инхибира ин виво растежа на MCF7 клетъчно получени тумори от ксенографти в атимични голи мишки. Артемизнинът също индуцира спиране на растежа на туморогенни ракови клетъчни линии на гръдата с пренеопластични и късните стадий на рака на фенотипа. Едновременно с ареста на клетъчния цикъл на MCF7 клетки , артемизининът селективно подтиска транскрипта и протеинови нива на CDK2 и CDK4 циклин-зависими кинази, циклин Е, циклин D1 на, и фактор на транскрипция E2F1. Хроматино - имунопреципитация показва, че артемизининът инхибира E2F1 взаимодействия с ендогенен MCF7 клетка CDK2 и циклин Е. Освен това, конститутивната експресия на екзогенен E2F1 пречи на индуцираното спиране на клетъчния цикъл и низходящата регулация на CDK2 и циклин Е генната експресия. Взети заедно, резултати показват, че артемизининът прекъсва експресията на транскрипционен фактор E2F1 и спира клетъчния цикъл на растежа на ракови клетки на гръдата и представлява критичната транскрипционна пътека, по която артемизининът контролира растежа на репродуктивните човешки ракови клетки.

National Center for Biotechnology Information Линк


Тайната рецепта за лечението на маларията е била открита на каменна плоча в гробницата на принц от династията Хан по време на арехеологически разкопки през 1970 и тогава артемизининът отново изплува като терапия за болестта, пренасяна от комари, припомня Лай. В действителност пречистената форма на съединението е средство за лечение на малария и много видове болести, особено там, където са се появили комари резистенти към Хинина. Проучванията защо артемизинът работи против малария, са довели до тестовете за противораково лекарство. Ключът се оказва споделената характеристика на маларийния паразит и разделителните ракови клетки: високи концентрации на желязо. Когато артемизинът или някой от неговите производни отговарят на желязо, протича химична реакция, която умножава заредени атоми, които химиците наричат свободни радикали. При маларията, свободните радикали атакуват и се свързват с клетъчните мембрани, разделяйки ги и убивайки едноклетъчните паразити. Клетките се нуждаят от желязо, за да се възпроизведе ДНК, когато те се разделят, казва Лай. И тъй като ракът се характеризира като група клетки които са извън контрол, раковите клетки имат много по-високи концентрации на желязо, отколкото нормалните клетки. На техните повърхности, раковите клетки също имат така наречените трансферин рецептори, клетъчни пътища, които позволяват на желязо да влезе. В случай на рак на гърдата клетките имат от 5 до 15 повече трансферин рецептори на повърхността отколкото нормалните клетки на гърдата, казва Лай. Стратегията според Лай е да сe напомпват раковите клетки с още повече желязо и след това да се внася артемизинът за да ги убие селективно. В експериментите Лай подлага и двете групи клетки, раковите и нормалните клетки на гърдата, известни като холотрансферин, който се свързва с трансферин рецептроите за пренос на желязо в клетките и по този начин допълнително се увеличават концентрации на желязо в клетките; водоразтворима форма на артемизин или комбинация от двете съединения.

http://www.huldaclarkzappers.com Линк


Ин витро проучвания са показали, че Сладкият пелин има антимикробна активност. Проучване публикувано в списание на земеделието и храните показва, че Сладкият пелин има широк спектър на антимикробна активност срещу няколко бактериални щамове, включително Ешерихия коли и Салмонела. Всяка година се очаква салмонелата да доведе до 1 милион заболявания в хранителните вериги само в САЩ , с 19 хил. хоспитализации и 380 смъртни случая . Ешерихия коли е друг притеснителен вид бактерия, която може да причини редица проблеми от диария до инфекции на пикочните пътища, пневмония и други заболявания. Не само, че Сладкият пелин може да убива бактериите, но също така е доказано, че може да убие много видове гъбички. Сладкият пелин подтиска растежа на много широк спектър от изпитани гъби ( 11 за да бъдем точни ). Показа антиоксидантни свойства по време на изпитването. Друго проучване публикувано в книга Planta Medica показва, че потиска растежа на Кандида албиканс . Това е най-често срещаният тип на гъбична инфекция, която се намира в устата, стомашно-чревния тракт и влагалището. Кандида албиканс може да предизвика всички видове силно нежелани симптоми на кандида.

http://pubs.acs.org Линк